Vill du ha ett smart hem?

den 3 februari 2017 av Åke Ljungqvist

Det har varit prat om smarta hem i flera år, men det verkar som om det är först nu konceptet börjar bli bra nog för att ingå i verkliga husprojekt.

Ett smart hem bygger in automatiska system där ägaren kan övervaka och kontrollera olika funktioner via avancerad app-teknik. Detta är system i vilka du via trådlöst nätverk kan styra temperatur och uppvärmning, dörr och fönster samt vit- och gråvaror, utan att fysisk kontakt med enheten krävs.

Hur fungerar det?

Smarta hem styr och kontrolleras via wifi eller bluetooth där många enheter är sammankopplade till en administrativ app. Detta tillåter dig att styra hemmet från smarttelefonen eller surfplattan från den plats där du befinner dig. Du kan styra belysning, påbörja ett tvättprogram, öka inomhustemperaturen eller kontrollera larmet. Givetvis betyder det att den enhet du kopplar upp måste vara kompatibel med styrning via en app.

Vad händer under de nästkommande fem åren?

Deloitte estimerade år 2015 att de kommer finnas 500 smartprodukter i ett smart hem vid år 2022 - från kaffemaskiner till gräsklippare och internet bidrar sannolikt positivt till denna utveckling. I tillägg kommer vi att se stora produktnyheter där apparater kan prata med varandra, funktionstesta sig själv och ha ögon för att processa data i realtid för att utföra smarta operationer.

När vi följer analysen som Berg Insight gjort är det viktigt att skilja på Nordamerika och Europa. 2015 hade Nordamerika 13 miljoner smarthem, jämförelsevis Europas motsvarade siffra på 5 miljoner. Någon gång närmare 2020 räknas denna skillnad vara utjämnad till 46 miljoner i Nordamerika och 45 miljoner i Europa.

Samtidigt som hus utrustas med fjärrstyrda termostater, alarm, belysning och underhållningssystem, måste ett hus också kunna fyllas med vardagsprodukter som ugn, kylskåp, tvättmaskin och frys. Dessa nyutvecklade produkter ska också, enligt producenterna, kunna medföra kostnadsbesparingar. Ett kylskåp ska kunna optimera matförbrukningen och upplysa om mat med kort utgångsdatum. Tvättmaskiner ska tvätta med minimal förbrukning av vatten, ugnar minimera förbrukning av ström eller gas vid matlagning och självmant förhindra att maten bränns vid.

Har vi råd med allt detta?

De höga kostnaderna för de nya smartprodukterna är den vanligast begränsningen i att utveckla ett smarthem. Priserna ligger idag på över det dubbla jämfört med ”vanliga” varor. I höstas kom det en ny undersökning från Deloitte. 48 % tyckte att smartprodukter var för dyra, 26 % menade att ytterligare utveckling av teknologin krävdes.

Är det säkert?

Även om smarthem låter lockande följer en del utmaningar med på köpet. När du har ett hem som är kopplat till internet 24/7 uppstår fler huvudingångar till ditt hem än endast för de förbipasserande på gatan. Det finns historier om hackare som har fått tillgång till TV:n för att spionera på de boende. I tillägg till att ha en digital kikare över bostaden kan de kartlägga när du är hemma och borta.

Svagheten ligger i producenternas svårigheter att samarbeta för att utveckla kompatibla standarder och protokoll. Därmed kan du tvingas använda öppna och oskyddade protokoll som du själv behöver säkra.

När du har fixat så att du kan koppla ihop allting i en app, kan det lätt blir en mardröm. Små fel kan förstöra hela systemet. Därför bör du tänka på datasäkerhet i ett smarthem, smarta lösenord och rutinmässiga säkerhetsuppdateringar är avgörande.

 

 

 

img_600x600_shirtontrack

Ring för omedelbar hjälp!